COLUMN  >  DE HEILIGE GRAAL

De Heilige Graal | 25 november 2013

In april van dit jaar bezoek ik voor het eerst in jaren de grote internationale platenbeurs in Utrecht. Een dag die me nog lang zal heugen.

Het is mijn bedoeling om er een leuke dag van te maken. Lekker rond snuffelen om wat Japanse ABBA singles voor weinig geld aan te schaffen. Of desnoods voor iets meer geld.

Ik verwacht echter niet dat op de beurs handelaren uit de hele wereld staan. Waaronder dus een paar handelaren uit Scandinavië. Groot, zeg maar rustig zeer groot, is dan ook mijn schrik als ik merk dat een van die handelaren een originele Hovas Vittne 12" te koop aanbiedt. Echt een moment waarop je hart een slag overslaat.

Daar is ie dan: in absoluut perfecte conditie. Voor het luttele bedrag van 1800 Euro. Kwijlend en vol afgunst sta ik te kijken naar de uiterst zeldzame single op rood vinyl. Na dertig jaar zoeken zie ik er eindelijk eentje. Maar wat een prijs zeg. Alsof je een emmer leeg gooit.

En laat ik dat geld nou toevallig net niet op zak hebben. Leuk hoor zo'n Hovas Vittne, maar veel te duur. Het besluit is snel genomen: laten liggen. En gelukkig zie ik de vergankelijkheid van een stukje plastic voldoende in om er niet wakker van te liggen. Ik ben dan al snel weer andere platen aan het bekijken.

Bij een andere Zweedse dealer schrik ik echter nog harder. Weer een Hovas Vittne. De tweede van die dag. Ik krijg bijna een hartverzakking. Want deze tweede plaat is dan minder fraai dan de eerste, maar ook een stuk gunstiger geprijsd: "slechts" 800 Euro. Natuurlijk nog steeds een belachelijk bedrag voor een stukje vinyl. Voor dat bedrag kan je ook heel veel andere leuke dingen doen met je gezin.

Voor de grap sms ik het thuisfront met de vraag of we toevallig nog ergens een oude sok hebben met 800 Euro. Ik weet namelijk nog wel een leuke bestemming voor dat geld. Vol ongeloof lees ik het antwoord: "ja hoor, die sok hebben we: koop maar". Mijn lieve vrouw Jolanda weet dat ik deze plaat al eeuwen zoek en ze gunt hem mij van harte.

Van schrik krijg ik nog meer hartkloppingen en mijn lichamelijke gesteldheid grenst aan het gevaarlijke. Ik zal die dag toch niet mijn ultieme droomplaat kopen? En de aanschaf van mijn leven gaan doen? Maar hoe kom ik dan aan zoveel contant geld? Gelukkig staan er in de Jaarbeurs pinautomaten die voldoende geld uitspugen.

Bloednerveus ga ik terug naar de platenverkoper. Ik bied 600 Euro. De handelaar en ik besluiten uiteindelijk dat 700 Euro een redelijke prijs is. Voor dat bedrag heb ik na dertig jaar eindelijk een Hovas Vittne in handen. MIJN Hovas Vittne. Van niemand anders dus.

Trillend van de zenuwen en letterlijk met natte ogen van ontroering zit ik even later als eigenaar van een stukje rood vinyl aan een tafeltje bij te komen. Ongelooflijk wat een schijfje plastic allemaal met een mens kan doen.

Mijn dag kan niet meer stuk. Een heel gewone zondag eindigt heel bijzonder: ik bezit de heilige graal.
         

afbeelding bij column The Holy Grail

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT