COLUMN  >  HET AGNETHA JAAR

Het Agnetha jaar | 3 januari 2014

Terugkijkend naar het afgelopen jaar valt er maar één conclusie te trekken: 2013 was het jaar van Agnetha. Zij was het hele jaar door het absolute middelpunt van de ABBA show.

Het werd een zeer onverwacht jaar met een nieuw album, een website, een facebook pagina, een lading interviews en een heus live-opreden. Meer kan je nauwelijks verwachten van het meest mediaschuwe ABBA lid.

En wat niemand voor mogelijk hield gebeurde afgelopen jaar zelfs twee maal: Agnetha stapte in een vliegtuig voor een promtiebezoek aan Londen. Het live-optreden met Gary Barlow voor de BBC was wellicht zelfs het hoogtepunt van Agnetha's comeback.

Maar terug naar begin 2013. Toen haar muzikale comeback werd aangekondigd, had ik enige twijfel of Agnetha's stem nog wel OK zou zijn na tien jaar rust. En rust roest. Die twijfels bleken echter ongegrond: Agnetha klonk nog altijd glaszuiver.

En ook haar muziekkeuze bleek niet te veel gewijzigd. Op haar nieuwste album maakte ze weinig spannende keuzes op muzikaal gebied. Net als bij haar eerdere Engelstalige solo-albums hield Agnetha het vooral veilig. De meeste nummers zijn middle of the road pop die kennelijk door veel fans wordt gewaardeerd.

Geen uithalen dus als in Hole In Your Soul. Of een geweldige track als The Winner Takes It All. Een nummer dus waar ze al haar emotie en kracht kwijt kan. Maar goed, wellicht is dat wat te veel van het goede. Ik heb in een eerdere column al mijn twijfels geuit aan Agnetha's voorkeuren, maar het album was wel heel herkenbaar Agnetha.

En bij dat album hoorde een ongekend effectieve en prima promotiecampagne. Een videoclip en wat iTunes releases voorafgaand aan het complete album en de hele fan-wereld stortte zich op A. De recensies van de journalisten en de verkopen vielen over het algemeen niet tegen, dus je mag wel zeggen dat dit een uiterst geslaagde comeback was.

Tel daarbij de release van diverse cd-singles, een picture disc single en Agnetha heeft de kassa waarschijnlijk aardig horen rinkelen. En gelijk heeft ze.

Enige minpuntje wat mij betreft: haar timing van haar media-optreden in Londen. Dat viel precies gelijk met de opening van het ABBA museum in mei. Uiteraard was dat geen toeval en hielp het mee om de ABBA mythe in stand te houden. Als Agnetha wel in Stockholm zou zijn geweest, zouden de ABBA leden veel te veel reünie onzin hebben moeten aanhoren dan ze nu al moeten.

Een slimme mediastrategie dus van onze vier Zweden. Ik verwacht die ook in 2014. Dat wordt opnieuw een jaar bol van geruchten. En daarbij komen dan een paar media-optredens ter gelegenheid van 40 jaar Waterloo en 15 jaar Mamma Mia!. Niets nieuws onder de zon dus.

Hoewel? Met een beetje geluk krijgen we dit jaar eindelijk een keer een fatsoenlijk ABBA live album. Benny zei het in december zelf.
         

afbeelding bij column The Agnetha year

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT