COLUMN  >  MY, MY, AT WATERLOO

My, my, at Waterloo | 10 april 2014

Het veertigjarig jubileum van ABBA's winst van het Eurovisie Songfestival kan niemand ontgaan zijn. En dus staat Waterloo opnieuw in de schijnwerpers. Een mooie aanleiding om het oorspronkelijke album weer eens te beluisteren.

Zelden zijn de eerste noten van een pop-album overtuigender geweest dan op Waterloo: de titelsong spat van het vinyl (eh… de CD) af. Wel verrassend dat je dan niet "My, my, at Waterloo" hoort, maar "Jo, jo i Waterloo". Gelukkig wordt dat goedgemaakt in het laatste nummer van het album.

Sitting In The Palmtree is een beetje een niemendalletje. Maar het biedt na het geweld van de titelsong een fraaie blik op de verschillende stijlen die dit album tentoonspreidt. Wel is het een van de mindere nummers. Song nummer drie op het album is een van mijn favorieten: de King Kong Song. Lekker ongenuanceerde rock. Heerlijk.

Weer een andere stijl hoor je in Hasta Mañana. Ik vind het te schlager-achtig en het liefst sla ik het over. My Mama Said is een vrolijk nummer met een heerlijke bas. Lekker gezongen ook. Zo onbevangen hoor je het zelden.

Dance met de prachtige tussen haakjes titel While The Music Still Goes On is track nummer vijf en het sluit op een nette wijze de A-kant (jazeker, ik kom uit het vinyl tijdperk) af.

Kant B van de plaat begint met het suikerzoete Honey, Honey. Dit is met afstand het onschuldigste ABBA nummer en het is een favoriet onder veel aanhangers van het viertal. Zelf vind ik het TE zoet; ik hou wat meer van up tempo / steviger nummers.

En dan komt Watch Out, in absolute zin het luidste nummer dat ABBA ooit opnam. Echt een ge-wel-di-ge track. Let ook op de achtergrondvocalen (Oh la la la la) van de dames. Zo clever bedacht en zo ontzettend goed uitgevoerd.

Een verrassende wending neemt het album met What About Livingstone, een ongenschijnlijk simpele popsong. Het nummer wordt recht toe recht aan gezongen waardoor het prima in dit album past. Niet het beste nummer, maar ook niet het slechtste.

Een van de betere ballads van ABBA is Gonna Sing You My Lovesong. Typisch zo'n nummer dat je ongeneerd kunt meezingen. Als je tenminste kunt zingen.

Het album bloedt jammer genoeg wat dood met Suzy-Hang-Around. Een van ABBA's mindere tracks. Als dit het laatste nummer zou zijn, was de plaat als een nachtkaars uitgegaan. Gelukkig hebben we nog de Engelstalige Waterloo. Niet alleen dus een mooie start van een album, maar tevens een prima finish.

Conclusie: Waterloo is een tussenalbum. Je kunt al de contouren van de latere supergroep zien. Het is na het zwakke Ring Ring een flinke verbetering. Het bevat een paar sterke tracks, maar nog te veel middelmatige nummers om echt goed te zijn. Gelukkig weten we nu dat het beste van ABBA nog moest komen.
         

afbeelding bij column My, my, at Waterloo

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT