FORMATEN

Reel to reel

Of in het Nederlands: bandrecorder tapes. Tot en met 1982 zijn er officiƫle ABBA albums op dit formaat verschenen.
CD Video

Dit medium is nooit echt goed doorgebroken. Je had een redelijk geavanceerde PC nodig om het af te spelen. Het is momenteel vrijwel niet meer verkrijgbaar met dank aan de doorbraak van de DVD. De kwaliteit van de beelden was gelijk of net iets beter dan VHS-tape kwaliteit. Het bekijken van DVD's is natuurlijk een stuk prettiger.
DCC

DCC or Digital Compact Cassette is een van de formaten die het eigenlijk niet gered hebben. Het zou eigenlijk de populaire MusiCassette hebben moeten vervangen. Die oude tapes kon je zelfs afspelen in DCC-spelers. Er was behalve bij de platenmaatschappijen die verbonden waren aan uitvinder Philips helaas geen interesse voor DCC en dat was de reden voor het floppen van dit medium. Sony, de concurrent van Philips, geloofde niet in DCC en ontwikkelde rond dezelfde tijd MiniDisc.
8 Track

Tot mijn verrassing bleek dat er vrij veel albums uitgebracht zijn op het obscure 8 track. Zelfs "The Visitors" was beschikbaar op 8 Track. Dat is eigenlijk vreemd als je bedenkt dat MC tapes hun voorganger 8 track al zo'n vijf jaar eerder hadden vervangen. 8 track tapes zijn niet zo duur momenteel als je zou denken. De meeste zijn via eBay te vrekrijgen voor ongeveer US $ 10 per stuk.
Laserdisc

Dit is een behoorlijk oud medium. De voorloper van DVD op het formaat van een LP. Geloof het of niet, maar 35 jaar geleden kon je deze dingen al kopen. En zelfs vandaag verschijnen er nog nieuwe titels. Er zijn zelfs specialistische bedrijven op het internet die ze gewoon op voorraad hebben. De meest recente ABBA releases zijn ABBA Gold en More Gold.

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT